Fülfájás úszás után

A fülfájdalom úszás után ismert probléma a fül-orr-gégész szakorvosok körében. Lényegében a külső hallójárat gyulladásáról van szó, erős fájdalmakkal járhat a fertőzés. A fülfájás persze más okokból is jelentkezhet, melyek eltérő kezelést igényelnek. A fülfájás kezelése mindig szakorvos feladata, hiszen ő tudja feltárni a kiváltó okokat és megfelelő terápiát előírni a fülfájás ellen.

A fülfájás okai között az úgynevezett úszófül igen gyakori probléma. A fájdalom hirtelen és jellemzően egyik oldalon lép fel, a hallójárat megduzzad, a páciens alig hall. Enyhébb formákban előfordulhat, hogy csak viszketés jelentkezik, máskor gennyedzés is előfordulhat.

A medencék vizében lévő kórokozók behatolnak a bőrbe a legkisebb sérülés nyomán, kialakul a gyulladás.

Mik lehetnek a fülfájás okai?

A fülfájás okai elsősorban a külső hallójárat gyulladás vagy középfülgyulladás.

Külső hallójárat gyulladást sokszor a helytelen fültisztítás okoz, míg a középfülgyulladás hátterében a fülkürt elégtelen működése, elzáródása állhat.

A fülfájás gyerekeknél sem ritka, mindig szakorvosi vizsgálatot igényel és az orvos utasítása szerinti terápiát!

Fülfájás kezelése úszás után

A fülfájás megelőzését kell előtérbe helyezni!

Lubickoláshoz használhatunk füldugót, illetve amikor a vízből kijövünk, a fej oldalra billentésével elősegíthetjük, hogy a víz távozzon, a kórokozók ne telepedjenek meg a fülben. Ha lehetőség van, hajszárítóval (nem túl forró levegővel) érdemes a fülből a vizet kiszárítani is.

A fülfájás kezelése úszás után legtöbbször már orvosi kezelést igényel. A szakorvos gyógyszeres gézcsíkot helyez a fülbe, esetleg fülcseppet, de fontos, hogy ezt megelőzze a dobhártya vizsgálata is.

Fülfájásra gyógyszer

Fülfájásra alapvetően a megszokott fájdalomcsillapító gyógyszereket tanácsolják, paracetamol, ibuprofén esetleg orvosi javallatra diklofenák hatóanyaggal.

A fül infra lámpázása vagy sópárnán fekvés is enyhítheti a panaszokat, de ha nem múlnak, vagy erősödnek a tünetek, semmiképpen ne kezeljük otthon, forduljunk szakemberhez!

Fülcsepp fülfájásra

Természetesen létezik fülcsepp fülfájásra vagy fülspray is, de ha nem tudjuk, milyen állapotban van a dobhártya, ezeket nem szabad alkalmazni! Többet árthatunk, mint használunk!

A fülcseppeket a szakorvos úgyis előírja, amennyiben szükséges, a fajtát és az adagolást is ő választja meg.

Természetesen léteznek olyan fülsprayk, melyek a fül egészséges állapotának fenntartását célozzák, a napi rutinba beépíthetőek. Ilyenek például a fültisztító sprayk vagy a fülszárító sprayk, a fülzsír sprayk.

Fülfájás gyerekeknél

Sajnos a fülfájás gyerekeknél is jelentkezhet, a kicsik sokszor keserves sírással, fülükhöz nyúlással jelzik a fájdalmukat. AZ ő esetükben legtöbbször valamilyen felsőlégúti betegség kapcsán alakul ki a fülfájás. Panaszaik enyhíthetőek melegítéssel, szükség esetén gyermek korának és súlyának megfelelően adagolt gyermek fájdalomcsillapítóval, de mindenképp keressük fel a házi gyermekorvost vagy fül-orr-gégészt!

A szakember akár helyi kezelést, fülcseppet, fülsprayt is előírhat, lázas állapotokban a fülfájásra gyógyszerként akár antibiotikumos terápiára is szükség lehet.

A fülhigiénia gyermekeknél is nagyon fontos, már kicsi kortól meg kell tanítani a fül helyes tisztán tartására őket!

Ehhez a patikákban számukra is elérhetőek fülhigiéniás készítmények, fültisztító sprayk.